Sluit zoekbalk
Comfortabeler traplopen - Lekker Blijven Wonen
Comfortabeler traplopen

Traplopen houdt u fit

Maar zorg wel voor een veilige en comfortabele trap

In deze tijd waarin we zoveel mogelijk thuisblijven, is het voor veel mensen een uitdaging om voldoende beweging te krijgen. Met een trap in huis heb je er eigenlijk een gratis oefening bij. Behalve als traplopen niet meer zo makkelijk gaat of als je een trap hebt waar je snel op uitglijdt. Maar gelukkig zijn er zijn verschillende kleine ingrepen die het traplopen comfortabeler en veiliger kunnen maken. Ook erg handig voor als straks de kleinkinderen weer op bezoek komen. 

Tip 1: 

Breng antislip-strips of stroeve bekleding aan op uw traptreden, zodat u meer grip hebt tijdens het traplopen; 

Tip 2: 

Zorg ervoor dat de trap goed verlicht is, zodat u goed kunt zien waar u uw voeten neerzet. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kleine ronde led verlichting met een bewegingssensor

Tip 3: 

Bevestig een tweede trapleuning aan de muur, waardoor u zich aan twee kanten kunt vasthouden tijdens het traplopen; 

Tip 4: 

Leg geen spullen op de traptreden waar u gemakkelijk over kunt struikelen.

Als traplopen moeilijk wordt 

Wanneer het traplopen echt moeilijk wordt, kan het raadzaam zijn om na te denken over verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Als dit voor u geen mogelijkheid is, heeft u twee mogelijkheden: u kunt een traplift laten installeren of u kunt een slaapkamer met douchegelegenheid realiseren op de begane grond, zodat u niet meer naar boven hoeft. 

Dit zijn echter, in tegenstelling tot de eerste vier tips wel kostbare ingrepen. Als u een eigen woning hebt, kan het nuttig zijn hiervoor financieel advies te vragen bij uw bank. Sommige banken  hebben hiervoor speciale seniorenadviseurs in dienst. En de gemeente Hoorn heeft bijvoorbeeld de blijverslening. Lees meer over financiering van woningaanpassingen en de blijverslening.
Als u uw woning huurt, dan is het belangrijk toestemming te vragen aan uw verhuurder voordat u woningaanpassingen gaat doorvoeren. 

Meer tips op de website 

Dit is slechts één van de maatregelen die u zelf eenvoudig kunt nemen om uw huis meteen comfortabeler te maken. U vindt er meer in de rubriek Wonen.  
Daar vindt u ook de huistest waarmee u snel ontdekt wat u, in uw specifieke situatie, kunt doen om uw huis comfortabeler en veiliger te maken. Beantwoord de vragen en ontvang een advies op maat in minder dan 10 minuten.