Sluit zoekbalk
Fit blijven voor ouderen - Lekker Blijven Wonen
Fit blijven voor ouderen

Fit blijven zonder sporten in groepsverband?

“Ook thuis kun je al heel veel doen”

Als je zo lang mogelijk in je eigen huis wilt blijven wonen, op je eigen vertrouwde plek, is één van de dingen waar je op moet letten, dat je zo fit mogelijk blijft. Veel zestigplussers doen daarom mee aan een vorm van seniorenfitness. Maar toen de coronacrisis kwam, werden activiteiten in groepsverband verboden. Wat doe je dan om toch nog een beetje in beweging te blijven? Sabine van Lochem van Team Sportservice ziet wel mogelijkheden: “Wij bieden online lessen aan, maar ook in huis kun je al veel doen!”

“Bewegen in groepsverband was de afgelopen tijd inderdaad niet mogelijk. Al onze activiteiten stonden stil,” vertelt Sabine van Lochem van Team Sportservice West-Friesland en Zaanstreek-Waterland. “Inmiddels mogen ook volwassenen weer samen sporten, weliswaar alleen buiten, én volgens de richtlijnen van het RIVM. Vandaar dat wij nu ook bezig zijn met een proef voor buitenactiviteiten. Maar het kan best zijn dat mensen dat nog een beetje spannend vinden. In dat geval kun je ook besluiten om voorlopig nog even thuis te bewegen.
Want je hoeft in de tussentijd niet stil te zitten. Je kunt bijvoorbeeld meedoen met Nederland in Beweging van omroep Max, en wij hebben ook zelf filmpjes gemaakt met bewegingstips en lessen. Die vind je op ons Youtubekanaal.

En op onze website vind je een overzicht met allerlei handige links.”

Weetjes over bewegen

De Gezondheidsraad heeft zogenoemde beweegrichtlijnen opgesteld die aangeven hoeveel je moet bewegen om gezond te blijven. Voor volwassenen en ouderen is het advies als volgt:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten.

Bron: Allesoversport.nl

Waarom 150 minuten?

Het antwoord op deze vraag vind je op de website allesoversport.nl:
‘Uit onderzoek blijkt dat dat 150 minuten per week matig intensief bewegen het risico op fracturen bij ouderen vermindert en dat krachttraining de loopsnelheid en spierkracht verbetert’ lezen we hier. ‘Daarbij lijkt voldoende beweging samen te hangen met een lager risico op lichamelijke beperkingen en cognitieve achteruitgang, dementie en Alzheimer.’

Daarnaast geeft bewegen meer energie, een ontspannen gevoel en gezelligheid, lezen we op diezelfde website.

“In corona-tijd is het misschien niet altijd haalbaar om aan alle beweegrichtlijnen te voldoen,” vult Sabine aan, “Maar dat is niet erg, doe dan gewoon wat wel lukt!”

Heb je ook tips om thuis te bewegen?

“Ja, die heb ik zeker:lekker blijven wonen door vaker trap te lopen

  • neem zoveel mogelijk de trap in plaats van de lift;
  • ga bij mooi weer een stukje wandelen of fietsen;
  • sta na iedere 30 minuten zitten even op en loop door het huis. Bijvoorbeeld om koffie te halen, naar het toilet te gaan of de planten water te geven;
  • doe kleine beweegactiviteiten tijdens uw dagelijkse activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan balansoefeningen tijdens het tandenpoetsen of je tenen strekken tijdens een telefoongesprek (Bron: Veiligheid.nl)
  • doe mee met Nederland in Beweging van Omroep Max
  • en doe iedere dag een paar oefeningen van de zogenoemde beweegposter (pdf).”

Let op de veiligheid

Sabine heeft nog wel een tip voor de veiligheid: “Voordat je in huis gaat bewegen, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat dat veilig kan. Sport dus op blote voeten of trek schoenen aan en maak ze ook vast. Zo voorkom je glij- of valpartijen.

Kijk ook eerst even goed naar de ruimte waar je gaat bewegen. Staan er bijvoorbeeld geen kastjes in de weg waar je tegenaan kunt botsen en liggen er geen vloerkleedjes waar je over kunt struikelen?”

Nog iets anders waar je op moet letten?

“Ja, in feite gaat het natuurlijk om een gezonde leefstijl in zijn totaliteit. Dus naast beweging is ook voeding belangrijk om fit en vitaal te blijven. En ook daarover kun je een heleboel vinden op internet.”

Kunnen mensen zich aanmelden?

“Ja hoor, dat kan. Die kunnen een mailtje sturen naar svanlochem@teamsportservice.nl

Handige links over voeding