Sluit zoekbalk
Inge Vosse maakte haar huis al vroeg toekomstproof - Lekker Blijven Wonen
Inge Vosse maakte haar huis al vroeg toekomstproof

Inge Vosse maakte haar huis al vroeg toekomstproof:

“Elke keer als je iets moet vervangen, heb je die kans”

Al vanaf het ontstaan van Lekker blijven wonen, is Inge Vosse het ‘gezicht’. Ze is te zien op veel foto’s op de website. En niet alleen Inge zelf, ook haar huis. Het huis waar zij en haar man al woonden toen de kinderen klein waren. En waarmee ze al vroeg begonnen om het klaar te maken voor de toekomst. Inge: “In mijn werk als ambtenaar Volkshuisvesting, zoals dat destijds heette, ontdekte ik wat er nodig was voor een toekomstgericht huis. En toekomstgericht is ook gewoon heel comfortabel. Dus waarom zou je er niet al op jonge leeftijd mee beginnen?” Inmiddels is Inge met pensioen en heeft ze nog meer tijd om haar woning ‘toekomstproof’ te maken.

“Ik ben officieel met pensioen maar ik heb zoveel energie! Die gebruik ik graag voor iets zinvols. Dus waarom niet mijn huis nóg meer inrichten op de toekomst? Zodat het bijvoorbeeld een soort demonstratiehuis wordt  waar mensen inspiratie kunnen opdoen? Zo wil ik bijvoorbeeld veel meer doen met domotica (thuistechnologie, red.). 

In feite zijn het allemaal gemaksdingen waar je het over hebt. Dat is waar het om draait: je pakt je gemak en voegt een stukje luxe toe aan je woongenot. Een bed waarvan het voeteneind en hoofdeind elektrisch naar boven en beneden kunnen, hebben we al jaren, net als veel mensen. En de kleinkinderen vinden dat prachtig! Datzelfde geldt voor het ‘klik aan klik uit’ systeem waarmee je de verlichting in en om het huis op afstand kunt bedienen. Maar ik wil ook nog graag op afstand bedienbare gordijnen en zonwering. Nu is toevallig de zonwering aan vervanging toe, dus dat is een mooie kans om dat te regelen. Kijk, die momenten moet je pakken. Elke keer als je toch iets moet vervangen in huis, heb je de kans om het meteen toekomstproof te maken.
Zo is dat ook bij mijn keuken gegaan, waarin ik handige laden heb laten maken en een vaatwasser en oven op hoogte. Maar zolang je nog allemaal goede spullen hebt, zou ik die lekker blijven gebruiken.”

Volkshuisvesting

Inge Vosse was haar hele werkzame leven gemeenteambtenaar: “Ik wilde alleen nog graag een HBO-opleiding volgen en dat ben ik in 1995 gaan doen. Vervolgens ging ik werken bij volkshuisvesting en werd ik een soort intermediair tussen de gemeente en verschillende adviesorganen. Zo was er een seniorenadviesgroep, een vrouwenadviescommissie en een stichting woonconsumenten. Met elkaar keken we naar de bevolkingsopbouw en naar wat er nodig zou zijn gezien de verwachte vergrijzing. Samen met de vrouwenadviescommissie stelde ik een lijst op met punten waarop gecontroleerd zou moeten worden om te kijken of een woning ook geschikt was of geschikt te maken was voor senioren. Die lijst werd dan meegegeven aan de ontwikkelaars als er nieuwe woningen werden gebouwd. Een enkele keer kon ik samen met die adviescommissie in gesprek met de architect, nog voordat er tekeningen waren gemaakt. Dan werden onze tips vanaf het begin al meegenomen.” 

Gelijkvloers

“Die ervaringen hebben mij wel heel bewust gemaakt op dit gebied. Wij woonden toen al met twee kleine kinderen in deze gelijkvloerse woning. Die was op zich ruim genoeg, maar we hadden aanvankelijk het idee om er nog een verdieping op te laten zetten. Toen ik echter steeds meer leerde over toekomstgericht wonen, begon ik me af te vragen of dat wel slim was. We hadden immers alles al gelijkvloers! We besloten dus om dat zo te laten. Er waren alleen nog wel drempels en de deuren waren smal. Dus die dingen hebben we als eerste aangepakt. 
Het huis staat ook op een mooie plek met parken en groen in de buurt en vlakbij alle voorzieningen. Dat zou dus betekenen dat we hier nooit meer weg hoefden en dat leek ons toen al heel aantrekkelijk. 

Dus van het begin af aan hebben we gezegd: als we iets willen doen in huis, als we toch gaan verbouwen, laten we dan meteen kijken wat we kunnen doen om het toekomstgericht te maken. En dan kun je heel veel doen zonder dat het meteen een aangepast huis wordt. Want beugels in de badkamer, dat ging ons ook even te ver. Maar we hebben bijvoorbeeld wel een inloopdouche. 

Kleinkinderen

In feite komt het erop neer dat we altijd een heerlijk comfortabel huis hebben gehad voor onszelf. En toen er op een gegeven moment kleinkinderen kwamen, merkten we hoe leuk dat ook voor hen was. Die raceten met hun fietsjes en stepjes door het hele drempelloze huis!”

Inge Vosse vertelt haar verhaal ook in een filmpje in onze serie ‘Vraag het maar aan Nini’. Dit vierde filmpje in deze serie is hier te bekijken.