Sluit zoekbalk
Gratis antwoord op vragen over ouder worden - Lekker Blijven Wonen
Gratis antwoord op vragen over ouder worden

Gratis antwoord op vragen over ouder worden

“Als kleine dingen steeds meer moeite kosten”

Niet iedereen weet het, maar in elke gemeente is gratis advies verkrijgbaar voor iedereen die vragen heeft over ouder worden. In Hoorn is dat bijvoorbeeld ouderenadviseur Jan Olijve (voor MEE & de Wering). En in Stede Broec is het Amber d’Haene die namens welzijnsorganisatie Ons Stede Broec antwoord geeft op allerlei vragen over ouder worden. Daarnaast is zij gespecialiseerd in vragen rondom eenzaamheid. Ouderenadvies is gratis en een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Amber: “Wij zijn er eigenlijk voor alle dingen waar je tegenaan loopt en waarbij je denkt: hé mijn leven is niet meer zo prettig als ik zou willen.”

Met welke vragen kloppen mensen bij jou aan?

Ouderenadviseur Amber d'Haene“Dat is toch wel vaak als er al iets aan de hand is. Als de mantelzorger overbelast raakt, bijvoorbeeld. De zorg voor een partner met dementie of juist voor iemand die veel lichamelijke zorg nodig heeft, kan behoorlijk zwaar zijn. Maar ook bijvoorbeeld mensen die in een isolement terecht komen. Zeker door corona komt dat de laatste tijd meer voor dan ooit. 
Vaak missen mensen de dingen die misschien heel klein lijken maar die juist het leven leuk maken. Zoals even naar de markt, wat door corona een hele tijd niet meer kon. Of een telefoongesprek voeren, wat steeds lastiger wordt als je slechthorend bent. Er zijn zoveel dingen waar je tegenaan kunt lopen als je ouder wordt en je merkt dat je lichaam minder kan.”

Weten mensen jou goed te vinden?

“Wij zitten in de bibliotheek aan de Stationslaan in Bovenkarspel. Dat is best een zichtbare locatie die veel mensen kennen, dus dat helpt. Ook een dienst als Wonen Plus valt onder Ons Stede Broec en die kennen de meeste mensen ook wel. 
Wij vragen onze vrijwilligers van Wonen Plus ook altijd om hun ogen en oren open te houden. Stel dat een vrijwilliger ergens komt voor het onderhoud van de tuin maar ter plekke ziet en hoort dat er meer vragen zijn… Dan is het fijn als hij of zij kan vertellen dat er meer mogelijkheden zijn voor ondersteuning.”

Kun je nog een paar voorbeelden noemen?

“Mensen geven bijvoorbeeld aan dat kleine dingen in huis steeds meer moeite kosten. Zoals de post van de grond oppakken. Dan neem ik ze mee naar het technologiehuisje dat we hier hebben staan met allerlei slimme oplossingen (Er zijn bijvoorbeeld speciale bakken te koop die je aan de binnenkant aan de brievenbus kunt hangen om de post op te vangen, red.).

Ook een onderwerp als personenalarmering komt wel eens ter sprake. Mensen zijn er vaak een beetje huiverig voor, maar het kan soms een echte eye opener zijn. Pas had ik hier iemand die al een paar keer was gevallen en daardoor een beetje angstig werd. Als je dan personenalarmering hebt, hoef je alleen maar op een knop te drukken om alarm te slaan. En dat kan bij een kennis of familielid maar ook bij een zorgorganisatie, als je je familie daar bijvoorbeeld niet mee wilt belasten. Het werkt via een polsbandje, of een hanger voor om je nek. Die kun je gewoon onder je trui dragen. Al zijn er tegenwoordig ook echt mooie ontwerpen. Desgewenst met GPS. Dan kun je ze ook gebruiken als je valt tijdens een wandeling. Want dan kan de ander meteen zien waar je bent.”

Eenzaamheid

“En we merken dus dat eenzaamheid veel voorkomt. Iemand komt bijvoorbeeld de deur niet meer uit sinds ze in een rolstoel zit en heeft alleen familie die ver weg woont. Pas sprak ik een mevrouw met beginnende dementie. Vaak is Geriant dan ook betrokken als hulpverlener, maar wij kunnen dan bijvoorbeeld kijken naar mogelijke activiteiten. Stel dat je daar wel behoefte aan hebt maar je kunt het steeds moeilijker zelf organiseren? Toen bleek dat het buurthuis waar elke week een ontmoetingsochtend is op vijf minuten lopen van haar huis was. Dat was een wandeling die ze nog prima zelf kon doen. Haar zoon zou haar er dan wekelijks aan herinneren, zodat ze het niet zou vergeten. Vervolgens sprak hij een vriendin van zijn moeder die het leuk vond om haar vriendin daar wekelijks mee naar toe te nemen. Dus nu gaan ze samen elke week naar de Positieve Huiskamer in sociaal cultureel centrum ‘t Stadsplein. Dat was eigenlijk één van de weinige activiteiten die ondanks corona de afgelopen tijd kon doorgaan.”

Eenzaamheid is één van jouw specialisaties?

“Ja, dat klopt. Ik heb een opleiding van een jaar gevolgd en sindsdien coach ik mensen in groepen of één op één met als doel zelf hun gevoelens van eenzaamheid te verminderen. Dat is het natuurlijk het mooiste, als je het zelf kunt oplossen. Vaak gaat het dan ook over het vergroten van het zelfvertrouwen, meer positiviteit voelen, uit die negatieve denkspiraal komen. En vervolgens kun je met iemand kijken wat hij of zij leuk vindt om te doen. Waar ben je goed in en wat kan jou nou blijer maken. Je kunt iemand wel naar een wekelijkse spelletjesochtend sturen, maar wat als diegene niet van spelletjes houdt?”

Kom je ook bij mensen thuis?

“Ja, dat doe ik ook. Als iemand bijvoorbeeld zegt ‘ik voel me niet meer veilig in en om het huis’, dan kom ik graag ter plekke kijken. Maar ook als iemand beginnende dementie heeft, kan het handiger zijn als ik op bezoek ga. En dan houd ik als ik daar ben ook mijn oren en ogen open. Zo let ik op losse kabeltjes en vloerkleedjes. Niet dat ik met het vingertje ga wijzen, want ik snap best dat mensen kleedjes gezellig vinden. Maar ik geef wel aan dat het ook een risico kan hebben. Je moet vooral ook zoeken naar oplossingen die bij mensen passen.”

Filmpje

Bekijk ook het filmpje met ouderenadviseur Jan Olijve van MEE & de Wering.

Voor ouderenadvies in de gemeenten Hoorn en Drechterland kunt u aankloppen bij MEE & de Wering.

Voor ouderenadvies in de gemeente Enkhuizen kunt u terecht bij WelWonen.