Sluit zoekbalk
Seniorenraden zetten zich in voor lekker blijven wonen - Lekker Blijven Wonen
Seniorenraden zetten zich in voor lekker blijven wonen

Seniorenraden zetten zich in voor lekker blijven wonen

Vraag rond beter oud worden speelt meer dan ooit

Zo lang mogelijk (lekker) blijven wonen in je eigen vertrouwde huis op je eigen vertrouwde plek. Het klinkt zo eenvoudig, maar dat is het lang niet voor iedereen. Het kan een pad zijn met meer hobbels dan je lief is. Maar gelukkig hoef je het wiel niet zelf uit de vinden. In de meeste gemeenten is een ouderen- of seniorenraad actief die nauwe banden heeft met de gemeente en met andere instanties, die het vraagstuk op de kaart zet en die soms ook activiteiten en diensten aanbiedt.

De Seniorenraad Stede Broec organiseerde in maart een bijeenkomst met inwoners en verschillende betrokken partijen over Beter oud worden in Stede Broec. Behalve De Omring en De Woonschakel, was ook de wethouder aanwezig. Volgens Nelleke Hartog secretaresse van de seniorenraad, is het goed als zoveel mogelijk partijen zich met dit onderwerp bezig houden: “Lekker blijven wonen is leuk, maar er zitten twee kanten aan. Je krijgt als oudere ook wel eens het verwijt dat je in een te grote woning woont. Een mooie oplossing is dan een kangoeroewoning, waarbij je de schuur of een deel van het huis zelfstandig bewoonbaar maakt. Maar de wetgeving maakt het op dit moment nog niet erg aantrekkelijk om zoiets te realiseren. Op het moment dat de mantelzorg niet meer nodig is, bijvoorbeeld na een overlijden, moet namelijk de extra woonruimte weer onbewoonbaar worden gemaakt. Dan moeten bijvoorbeeld toilet en douche weer uit de schuur, zodat het weer gewoon een schuur wordt. Dat houdt mensen vaak tegen om erin te investeren. Terwijl je je kunt voorstellen dat zo’n woonsituatie vervolgens heel geschikt kan zijn voor een jongere. Dit soort dilemma’s komen dan tijdens zo’n middag aan de orde en dan is het fijn als de wethouder weet en begrijpt wat er speelt.”

Seniorenraad op internet

Verder kwamen deze middag onderwerpen aan bod als hulpmiddelen, de aanpassingen van woningen, de inzet van domotica (technologie voor in huis) en rol van een organisatie als Omring als het gaat om preventie. Maar dat is niet het enige wat de Seniorenraad Stede Broec doet. Er is ook een uitgebreide website met veel relevante informatie en een overzicht van activiteiten voor senioren in de gemeente.

Ouderenraad Hoorn

Ook de gemeente Hoorn heeft een actieve raad voor mensen op leeftijd. In Hoorn is dat de ouderenraad. Op ouderenraadhoorn.nl is een schat aan informatie te vinden op het gebied van wonen, welzijn en gezondheid. Ook een activiteitenprogramma is hier te vinden en de mogelijkheid om je aan te melden voor het digitale infomagazine Info Ouderenraad Hoorn, Blokker Zwaag. 

Het Streekpunt Drechterland

De seniorenraad van de gemeente Drechterland bestaat officieel niet meer, maar deze gemeente heeft wel Het Streekpunt. Een ontmoetingsplek in het gebouw van de bibliotheek in Hoogkarspel waar diverse activiteiten worden georganiseerd. Zowel voor het geven van informatie als voor de ontspanning. Zo is er onder meer een keuken ingericht voor mensen die het leuk vinden om te koken en af en toe ook eens samen met anderen te eten.