Sluit zoekbalk
Lekker Blijven Wonen
Woningaanpassingen

Woningaanpassingen

Er zijn diverse woningaanpassingen mogelijk die uw huis comfortabeler maken en klaar voor de toekomst:

 

Drempels en hoogteverschillen oplossen

Een hoge drempel kan een obstakel vormen, zeker voor mensen die moeite hebben met bewegen of die gebruik maken van een rollator of rolstoel. Mensen die slechter gaan zien, kunnen vaak minder goed inschatten hoe hoog zij hun been moeten optillen om over de drempel te stappen. Ook neemt op hogere leeftijd vaak de spierkracht af, waardoor mensen hun voeten minder goed optillen en gaan sloffen. In beide gevallen wordt de kans op struikelen groter. Er zijn verschillende aanpassingen mogelijk om deze obstakels te verminderen of te verwijderen. U kunt ervoor kiezen om één of alle aanpassingen te realiseren.
 

Tip 1: Drempels weghalen
U kunt de drempel(s) weghalen of verlagen, zodat u er gemakkelijker overheen kunt stappen. En als u toch van plan was uw vloerbedekking te vervangen, overweeg dan een gladde vloer, zoals laminaat. Als u dit in alle vertrekken laat doorleggen (zonder drempels) creëert u meteen een ideale situatie voor een eventuele robotstofzuiger.
 

Tip 2: Oprijplaat
U kunt oprijplaten aan de drempel(s) bevestigen, zodat u makkelijker uw woning in en uit kunt met een rollator of rolstoel. Een oprijplaat (te koop bij elke bouwmarkt) biedt ook uitkomst bij hoogteverschillen tussen twee vertrekken;
 

Tip 3: Beugel bij de deur
U kunt een beugel laten bevestigen aan de muur bij de voor- of achterdeur. Dan kunt u zich aan de beugel vasthouden terwijl u de deur op slot draait en als u over de drempel of het hoogteverschil stapt.
 

Tip 4: Bestrating aanpassen
Een mooie oplossing voor de drempel bij de voor- of achterdeur, is het laten aanpassen van de bestrating. Dit kunt u bijvoorbeeld laten doen door een hovenier. Dan heeft u een oplossing die niet alleen mooier is, maar ook gelijkmatiger. Met minder kans om uw gewicht te verliezen bij het openen of op slot doen van de voordeur. Gebruikt u doorgaans alleen de achterdeur? Dan kunt u er ook voor kiezen om deze aanpassing alleen bij de achterdeur te doen.

Naar boven

Comfortabeler traplopen

Er zijn verschillende woningaanpassingen mogelijk die het traplopen comfortabeler en veiliger kunnen maken. Deze aanpassingen kunnen ook gecombineerd gebruikt worden en zijn ook erg handig als er wel eens (klein)kinderen over de vloer komen.

Tip 1: Antislip
Breng antislip-strips of stroeve bekleding aan op uw traptreden, zodat u meer grip hebt tijdens het traplopen;
 
Tip 2: Goede verlichting
Zorg ervoor dat de trap goed verlicht is, zodat u goed kunt zien waar u uw voeten neerzet;
 
Tip 3: Tweede trapleuning
Bevestig een tweede trapleuning aan de muur, waardoor u zich aan twee kanten kunt vasthouden tijdens het traplopen;
 
Tip 4: Geen rommel op de trap
Leg geen spullen op de traptreden waar u gemakkelijk over kunt struikelen. Ook met het oog op de brandveiligheid. Als u dan moet vluchten, is het belangrijk dat er niets in de weg ligt.
 
Tip 5: Fysiotherapie
Wanneer het traplopen niet meer veilig voelt voor u, kunt u ook eens een afspraak maken met een fysiotherapeut. Hij of zij kan u wellicht helpen om uw spierkracht (weer) op te bouwen. Overweegt u te verhuizen naar een een gelijkvloerse woning? Neem dan eens contact op met uw gemeente, die is altijd bereid om met u mee te denken. 
 
Tip 6: Tussentreden
Laat zogenoemde tussentreden aanbrengen op uw trap. Dat zijn op maat gemaakte blokken die het hoogteverschil halveren. Zo is minder spierkracht nodig om naar boven te lopen. Niet iedereen vindt tussentreden even prettig. U kunt ook overwegen uw spierkracht te verbeteren met een fysiotherapeut (zie tip 5)
 
Tip 7: Een traplift
Uiteraard kunt u ook een traplift laten installeren. Dit is echter niet altijd de beste oplossing! U bent minder in beweging, wat de spierkracht niet ten goede komt. En voor eventuele huisgenoten is een traplift een sta-in-de-weg. Die moeten er altijd omheen en dat kan onveilige situaties veroorzaken. Vandaar dat wij dit ook als één van de laatste opties noemen.
 
Tip 8: Slapen op de begane grond
Traplopen is gezond en helpt u om in beweging te blijven! Vandaar dat het uitbannen van een trap niet de eerste maatregel hoeft te zijn om naar te grijpen. Wilt u echt van het traplopen af en heeft u de ruimte, realiseer dan een slaapkamer en douchegelegenheid op de begane grond. U kunt ook altijd bij de gemeente terecht voor advies en overleg.
Let op:
Het installeren van een traplift of realiseren van een slaapkamer en/of douchegelegenheid op de begane grond kan aanzienlijke kosten opleveren. Als u eigenaar van uw woning bent, kan het verstandig zijn hiervoor financieel advies te vragen bij uw bank. Sommige banken hebben hiervoor speciale seniorenadviseurs in dienst. Daarnaast bieden verschillende gemeenten de blijverslening aan. Kijk hier voor meer informatie.

Als u huurder bent, dan is het uiteraard belangrijk dat u overlegt met uw verhuurder.

Naar boven

Buitenverlichting

Goede buitenverlichting heeft diverse voordelen:

  • U vindt gemakkelijker het sleutelgat als het donker is;
  • U kunt de drempel beter zien als het donker is;
  • U kunt beter zien wie er voor de deur staat als het donker is;

Een buitenlamp met bewegingssensor kan bovendien inbrekers afschrikken.

Naar boven

Eenvoudig bedienbare sloten

Sommige mensen hebben, vooral op hogere leeftijd, moeite met het openen of sluiten van de voordeur. Er bestaan sloten voor buitendeuren die speciaal ontwikkeld zijn voor eenvoudige bediening, de zogenoemde ‘seniorensloten’. Bij deze sloten bevindt het sleutelgat zich boven de deurklink. Hierdoor is het sleutelgat beter zichtbaar (ook in het donker) en het slot is gemakkelijker te bedienen.

Tip 1: Sloten smeren
Zorg er allereerst voor dat de sloten goed gesmeerd zijn en dat de deuren goed zijn afgehangen waardoor ze moeiteloos open en dicht gaan.
 

Tip 2: Sleutelhulp
Schaf zogenoemde sleutelhulpen of sleutelhouders aan. Hiermee maakt u de bovenkant van uw sleutel breder of langer, waardoor u meer houvast heeft. Zo kunt u de sleutel gemakkelijker omdraaien in het slot.
 

Tip 3: Seniorenslot
Laat zogenoemde seniorensloten monteren. Dit zijn sloten voor buitendeuren die speciaal ontwikkeld zijn voor eenvoudige bediening.. Bij deze sloten zit het sleutelgat boven de deurklink. Hierdoor is het sleutelgat beter zichtbaar (ook in het donker) en het slot is gemakkelijker te bedienen.
 

Extra tip 4: Vaste sleutelplek
Met het oog op de veiligheid nog een extra tip: Geef uw sleutel een vaste plek vlak bij de deur, zodat u nooit misgrijpt als u onverhoopt moet vluchten.

Naar boven

Een goede deurbel

Er zijn diverse aanpassingen mogelijk die ervoor kunnen zorgen dat u uw deurbel en/of brandalarm overal in de woning goed ‘hoort’:

Tip 1: Versterkte deurbel
Neem een versterkte deurbel. Deze deurbel is extra luid, zodat u hem ook goed kunt horen als u zich ver van de bel bevindt of wanneer u slechthorend bent. In de bouwmarkt zijn ook ontvangers te koop die het geluid versterken en die u bijvoorbeeld op elke etage kunt plaatsen;
 
Tip 2: Bel met lichtflits
U kunt ook kiezen voor een deurbel met lichtflits. Deze deurbel zendt lichtflitsen uit wanneer er wordt aangebeld. Als u niet (goed) kunt horen, kunt u op deze manier dus zien of er iemand bij u aanbelt;
 
Tip 3: Bel met trilfunctie
Er bestaan ook deurbellen met trilfunctie. Deze deurbellen hebben een draadloos element dat u overal in huis bij u kunt dragen. Wanneer er wordt aangebeld, gaat het element trillen. Zo voelt u dat er iemand bij u aanbelt.
 

Tip 4: Meer toepassingen
Alle hierboven beschreven oplossingen zijn ook beschikbaar voor het doorgeven van een eventueel brandalarm of bijvoorbeeld de telefoon.

 

Naar boven

 

Hulp onder handbereik

Tip 1: Draadloze huistelefoon

Een mobiele telefoon kunt u natuurlijk altijd bij u dragen. Maar daarnaast is het fijn als u ook snel bij uw vaste telefoon kunt zijn. Er bestaan diverse 'draadloze' huistelefoons waarbij u niet meer afhankelijk bent van de plaats van het telefoonstopcontact. U kunt deze telefoons overal in uw woning neerzetten. Vaak kunt u deze telefoons in sets van twee kopen, waardoor u bijvoorbeeld één telefoon in de woonkamer kunt neerzetten, en de andere telefoon in uw slaapkamer.
 

Tip 2: Sleutel bij de buren
Het ligt misschien voor de hand, maar het is altijd handig om ervoor te zorgen dat er iemand met een reservesleutel in de buurt is. Dan kan er altijd iemand naar binnen als dat nodig mocht zijn.
 
Tip 3: Personenalarm
Woont u alleen? Dan is een personenalarm het overwegen waard. Die zijn er tegenwoordig met veel verschillende opties, zodat u het alarm kunt gebruiken op de manier die bij u past.

Naar boven

Post van de mat

Zolang  bukken ’geen probleem is, is het goed om dit te blijven doen. Beweging helpt om soepel. Maar mocht bukken problematisch worden, dan zijn er verschillende mogelijkheden voor u: 
 

Tip 1: Fysiotherapie
Wellicht kan een fysiotherapeut u helpen om uw soepelheid zo lang mogelijk te behouden.
 

Tip 2: Post opvangbak
Bevestig een bak of mand achter de brievenbus in uw deur, waar de post mee opgevangen wordt. Dan hoeft u niet meer te bukken.
 
Tip 3: Brievenbus op prettige hoogte
Bevestig een brievenbus op een voor u prettige hoogte aan de muur naast uw voordeur, of plaats een losse brievenbus op een standaard in uw tuin.

Naar boven

Activiteiten kalender Activiteiten kalender - Lekker Blijven Wonen

Activiteiten kalender

Lees verder
Blijven wonen met dementie Blijven wonen met dementie - Lekker Blijven Wonen

Blijven wonen met dementie

Lees verder
De doorstroommakelaar weet raad De doorstroommakelaar weet raad - Lekker Blijven Wonen

De doorstroommakelaar weet raad

Lees verder
Bekijk meer nieuws