Sluit zoekbalk
Lekker Blijven Wonen
Woningaanpassingen

Woningaanpassingen

Er zijn diverse woningaanpassingen mogelijk die uw huis comfortabeler maken en klaar voor de toekomst:

 

Drempels en hoogteverschillen oplossen

Een hoge drempel kan een obstakel vormen, zeker voor mensen die moeite hebben met bewegen of die gebruik maken van een rollator of rolstoel. Mensen die slechter gaan zien, kunnen vaak minder goed inschatten hoe hoog zij hun been moeten optillen om over de drempel te stappen. Dit vergroot de kans op struikelen Er zijn verschillende woningaanpassingen mogelijk om deze obstakels te verminderen of te verwijderen. U kunt ervoor kiezen om één of alle aanpassingen te realiseren.

 • Optie 1:
  U kunt de drempel(s) weghalen of verlagen, zodat u er gemakkelijker overheen kunt stappen;
   
 • Optie 2:
  U kunt oprijplaten aan de drempel(s) bevestigen, zodat u makkelijker uw woning in en uit kunt met een rollator of rolstoel. Een oprijplaat biedt ook uitkomst bij hoogteverschillen tussen twee vertrekken;
   
 • Optie 3:
  U kunt een beugel aan de muur bevestigen op de plek waar de drempel of het hoogteverschil zich bevindt. Dan kunt u zich aan de beugel vasthouden als u over de drempel of het hoogteverschil stapt.

Naar boven

Comfortabeler traplopen

Er zijn verschillende woningaanpassingen mogelijk die het traplopen comfortabeler en veiliger kunnen maken. Deze aanpassingen kunnen ook gecombineerd gebruikt worden en zijn ook erg handig als er wel eens (klein)kinderen over de vloer komen.

 • Tip 1:
  Breng antislip-strips of stroeve bekleding aan op uw traptreden, zodat u meer grip hebt tijdens het traplopen;
   
 • Tip 2:
  Zorg ervoor dat de trap goed verlicht is, zodat u goed kunt zien waar u uw voeten neerzet. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kleine ronde led verlichting met een bewegingssensor;
   
 • Tip 3:
  Bevestig een tweede trapleuning aan de muur, waardoor u zich aan twee kanten kunt vasthouden tijdens het traplopen;
   
 • Tip 4:
  Leg geen spullen op de traptreden waar u gemakkelijk over kunt struikelen.

Wanneer het traplopen echt moeilijk wordt, is het verstandig om na te denken over verhuizen naar een gelijkvloerse woning. Wanneer dit voor u geen mogelijkheid is, kunt u het volgende doen:

 • Optie 1:
  installeer een traplift.
   
 • Optie 2:
  realiseer een slaapkamer en douchegelegenheid op de begane grond, zodat u niet meer naar boven hoeft.

Let op: 

Het installeren van een traplift of realiseren van een slaapkamer en/of douchegelegenheid op de begane grond kan aanzienlijke kosten opleveren. Als u eigenaar van uw woning bent, kan het verstandig zijn hiervoor financieel advies te vragen bij uw bank. Sommige banken  hebben hiervoor speciale seniorenadviseurs in dienst.

Als u uw woning huurt, dan is het belangrijk toestemming te vragen aan uw verhuurder voordat u woningaanpassingen gaat doorvoeren.

Naar boven

Buitenverlichting

Goede buitenverlichting heeft diverse voordelen:

 • U vindt gemakkelijker het sleutelgat als het donker is;
 • U kunt de drempel beter zien als het donker is;
 • U kunt beter zien wie er voor de deur staat als het donker is;

Een buitenlamp met bewegingssensor kan bovendien inbrekers afschrikken.

Naar boven

Eenvoudig bedienbare sloten

Sommige mensen hebben, vooral op hogere leeftijd, moeite met het openen of sluiten van de voordeur. Er bestaan sloten voor buitendeuren die speciaal ontwikkeld zijn voor eenvoudige bediening, de zogenoemde ‘seniorensloten’. Bij deze sloten bevindt het sleutelgat zich boven de deurklink. Hierdoor is het sleutelgat beter zichtbaar (ook in het donker) en het slot is gemakkelijker te bedienen.

Tip: Installeer een app op uw smartphone waarmee u eenvoudig uw sloten bedient. U kunt ook anderen machtigen. Bijvoorbeeld de buurvrouw om de kat te verzorgen.

Naar boven

Een goede deurbel

Er zijn diverse aanpassingen mogelijk die ervoor kunnen zorgen dat u uw deurbel overal in de woning goed ‘hoort’:

 • Optie 1:
  versterkte deurbel. Deze deurbel is extra luid, zodat u hem ook goed kunt horen als u zich ver van de bel bevindt of wanneer u slechthorend bent;
   
 • Optie 2:
  deurbel met lichtflits. Deze deurbel zendt lichtflitsen uit wanneer er wordt aangebeld. Als u niet (goed) kunt horen, kunt u op deze manier dus zien of er iemand bij u aanbelt;
   
 • Optie 3:
  deurbel met trilfunctie. Er bestaan deurbellen die een draadloos element hebben dat u overal in huis bij u kunt dragen. Wanneer er wordt aangebeld gaat het element trillen. Zo voelt u dat er iemand bij u aanbelt.

Tip: Denk ook eens aan cameratoezicht bij de deur. Dan kunt u zonder de deur te openen zien wie ervoor staat. Bijvoorbeeld op uw tablet.

 

Naar boven

 

Hulp onder handbereik

Een mobiele telefoon kunt u natuurlijk altijd bij u dragen. Maar daarnaast is het fijn als u ook snel bij uw vaste telefoon kunt zijn. Er bestaan diverse ‘draadloze’ huistelefoons waarbij u niet meer afhankelijk bent van de plaats van het telefoonstopcontact. U kunt deze telefoons overal in uw woning neerzetten. Vaak kunt u deze telefoons in sets van twee kopen, waardoor u bijvoorbeeld één telefoon in de woonkamer kunt neerzetten, en de andere telefoon in uw slaapkamer.

Tip: Denk ook eens aan personenalarmering. Hiermee kunt u in een noodgeval direct verbinding maken met familie, buren, een mantelzorger of een meldkamer.

Naar boven

Post van de mat

Misschien is bukken voor u niet zo’n probleem, maar het is allicht comfortabeler als u niet hoeft te bukken om de post op te rapen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te realiseren:

 • Optie1:
  Bevestig een postvanger, dat is een bak of mand achter de brievenbus in uw deur, waar de post mee opgevangen wordt.
   
 • Optie 2:
  Bevestig een brievenbus op een voor u prettige hoogte aan de muur naast uw voordeur, of plaats een losse brievenbus op een standaard in uw tuin.

Zie voor meer woningaanpassingen de andere pagina’s op deze website. Of doe de test en ontdek of uw woning klaar is voor de toekomst. U ontvangt meteen een advies op maat.

Naar boven

Activiteiten kalender Activiteiten kalender - Lekker Blijven Wonen

Activiteiten kalender

Lees verder
Onderzoek naar passende woonvormen senioren Onderzoek naar passende woonvormen senioren - Lekker Blijven Wonen

Onderzoek naar passende woonvormen senioren

Lees verder
Filmpje: “Als ik mijn huis moet aanpassen, kan ik dan gewoon terecht bij de Wmo?” Filmpje: “Als ik mijn huis moet aanpassen, kan ik dan gewoon terecht bij de Wmo?” - Lekker Blijven Wonen

Filmpje: “Als ik mijn huis moet aanpassen, kan ik dan gewoon terecht bij de Wmo?”

Lees verder
Bekijk meer nieuws