Sluit zoekbalk
Seniorencoach begeleidt mensen bij vitaal oud worden - Lekker Blijven Wonen
Seniorencoach begeleidt mensen bij vitaal oud worden

Seniorencoach begeleidt mensen bij vitaal oud worden

 “Ik vind het belangrijk dat mensen met energie door het leven gaan en zin blijven houden in het leven. We hebben misschien wel tot ons honderdste te gaan en in die tijd kun je nog zoveel mooie dingen beleven.” Mariska Koeman begeleidt als seniorencoach mensen bij het vitaal ouder worden.

De in Hauwert woonachtige Mariska Koeman is één van de eerste seniorencoaches in Nederland. In de hele kop van Noord-Holland begeleidt ze mensen die inzien dat je zelf de regie in handen moet nemen als je vitaal en gelukkig oud wilt worden. Vanaf volgende maand gaat Mariska gastblogs schrijven op onze website. Over haar belevenissen als seniorencoach en natuurlijk met een heleboel tips en adviezen.

Kun je iets vertellen over je geschiedenis?

“Ik heb jarenlang gewerkt als facilitair dienstverlener. Onder andere bij ABN AMRO en Rijkswaterstaat. In zo’n functie is het menselijke contact heel belangrijk. Je moet je goed kunnen inleven in de wensen van de klant om mensen goed te kunnen helpen. En mensen helpen is iets dat bij mij hoort, dat kwam in elke training die ik volgde weer naar voren. De laatste jaren bij de bank heb ik eigenlijk vooral medewerkers en leidinggevenden gecoacht. Dat ging dan om gedrags- en cultuurverandering en het aanleren van nieuwe methodieken. Heel mooi als je ziet dat je mensen inzichten aanreikt waar ze iets aan hebben. Daar kreeg ik toch wel zoveel energie van! Maar ja, toen werd ik boventallig en omdat ik te weinig dienstjaren had, raakte ik mijn baan kwijt. Ik heb altijd gezegd dat ik, als dat zou gebeuren, zelfstandig zou worden.”

Hoe kom je dan op het beroep van seniorencoach?

“Ik kwam toevallig een oproep tegen van de opleiding. Ik wilde eerst in de uitvaartbranche starten, maar toen ik las over het beroep van seniorencoach, sprak me dat nog veel meer aan. Je gaat met mensen samen aan de slag om te kijken hoe ze vitaal oud kunnen worden. En dat past bij mij. In deze tijd wordt het steeds belangrijker om tijdig aan je toekomst te denken. Het is niet meer zoals vroeger dat alles voor je geregeld wordt, je moet er echt zelf iets aan doen om op een fijne manier oud te worden. En het is ontzettend leuk om mensen daarbij te helpen.”

Seniorencoach begeleidt mensen bij vitaal oud worden

Hoe gaat dat in zijn werk?

“Dat kan via individuele gesprekken, maar ook in de vorm van workshops of een training. Ik heb bijvoorbeeld een training van een week ontwikkeld die ik de vitaliteitsweek noem. Daar kun je in één keer een heleboel leren. En in het contact met de andere groepsleden, leer je ook veel van elkaar. In mijn vorige training gaf iemand bijvoorbeeld aan dat ze nooit in een aanleunwoning zou willen wonen. Dan ga je in gesprek met elkaar om te kijken welke alternatieven er zijn en wat je allemaal moet regelen om daarvoor te zorgen. Een andere deelneemster ervaarde veel stress van alles wat er op dat moment in haar leven speelde. Ook dan kun je met elkaar kijken hoe je daar het beste mee om kan gaan.”

“Ik geef op verzoek ook presentaties voor groepen, zoals onlangs bij Vrouwen van NU en de KBO. Dan ga ik ook praktisch aan de slag met oefeningen. Zoals is er bijvoorbeeld een lachwekkende oefening waarbij je je brein aan het werk zet door praten en bewegen te combineren. Dat is een ontspannende en ‘simpele’ oefening die je thuis ook kunt doen om je hersenen vitaal te houden.”

Waar kan jouw coaching en begeleiding uit bestaan?

“Die kan zowel praktisch zijn als sociaal. Ik kan meedenken over toekomstvraagstukken, administratieve zaken, de manier waarop je eventuele zorg kunt regelen, enzovoort. Maar het kan ook gaan over levensvraagstukken. Mensen zitten bijvoorbeeld met gevoelens van eenzaamheid of zingeving. Mensen hebben veel meegemaakt, of de partner is misschien weggevallen. Hoe geef je je leven weer zin, hoe maak je het weer leuk?”

Somberheid

“Ik merk dat ouder worden bij sommigen gepaard gaat met een soort somberheid. Een gevoel van: ‘ik kan dit niet meer en ik kan dat niet meer, het leven wordt er niet leuker op’. Ik zou mensen dan graag willen helpen om weer te kijken naar het positieve. Kijk eens terug op je dag, wat waren de mooie momenten, waar was je dankbaar voor? Waar ben je nou juist wel goed in, waar haal jij je energie uit? Een positieve mindset draagt in grote mate bij aan je levensgeluk. Dat is ook een onderwerp waar ik het één van mijn volgende blogs zeker over ga hebben.”

Hoe kunnen mensen jou inschakelen?

“Als mensen geïnteresseerd zijn, kom ik graag eens bij ze langs voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan kunnen we samen bekijken of ik iets voor ze kan betekenen. En ben je bijvoorbeeld lid van een vereniging, dan kun je me ook uitnodigen voor een lezing.”

“Ik vind het belangrijk dat mensen met energie door het leven gaan en zin blijven houden in het leven. Vorig jaar kwam ik op de 55-plus beurs in Utrecht een stel tegen van dik in de negentig dat er zo stralend en gelukkig uitzag! Toen ik vroeg naar hun geheim, zeiden ze: ‘gewoon het leven zelf. We genieten nog elke dag!’ En dat is wat ik mensen mee wil geven: We hebben misschien wel tot ons honderdste te gaan en in die tijd kun je nog zoveel mooie dingen beleven.”

Lees meer over de diensten van Mariska Koeman op de website www.vitaaloudworden.nl