Sluit zoekbalk
Lekker Blijven Wonen
Sociaal leven

Lekker sociaal leven


Een sociaal netwerk en hoe het kan helpen

Gedurende je leven bouw je een netwerk van familie, vrienden, buurtgenoten, collega’s en kennissen op. Zelfs mensen die je gedag zeggen op straat. Al deze mensen vormen samen jouw sociaal netwerk. Een fijn sociaal leven is belangrijk voor hoe je je voelt. Maar wat nou als je sociale netwerk niet groot genoeg is? Wat als je je eenzaam voelt?

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je mist een hechte, emotionele band met anderen. Of je wil graag meer contact met andere mensen dan je nu hebt. Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring en het is vaak verborgen. Anderen kunnen van buitenaf meestal niet zien of je je eenzaam voelt. Het is meestal lastig om erover te praten. Op deze pagina lees je meer over eenzaamheid.

Steun

Niet alle contacten die je hebt zijn even hecht of betekenisvol en dat hoeft ook niet. Een afwisselend netwerk van verschillende type contacten is goed tegen eenzaamheid. En juist in tijden dat je het moeilijk hebt, is een sterk sociaal netwerk belangrijk. Op de momenten dat het nodig is, geef jij steun aan hen en zij aan jou.

Liever voorkomen

Kun je voorkomen dat je last krijgt van eenzaamheid? Of dat je gevoelens van eenzaamheid verergeren tot ze echt een probleem gaan vormen? Het versterken van je netwerk is een goed middel om eenzaamheid te voorkomen.
Je sociale netwerk verandert door de tijd heen. Grote veranderingen zoals een echtscheiding, verhuizing, verandering van werk of studie of gezondheidsproblemen kunnen grote invloed op je netwerk hebben. Sommige relaties verwateren en vallen weg, anderen blijven of worden juist sterker. Het hebben van een sterk en stabiel sociaal netwerk is dus erg belangrijk bij het omgaan met grote veranderingen.

Versterken

Je sociale netwerk is op zijn sterkst met allerlei soorten contacten en relaties. Ga je alleen met collega's om, dan ben je sociaal kwetsbaar als je met pensioen gaat. Je versterkt je netwerk door contacten warm te houden en oude contacten weer op te frissen. Ga bijvoorbeeld eens langs bij je buren voor een kopje koffie of bel een vriendin die je veel te weinig spreekt.

Wil je iets veranderen aan je eigen netwerk? Vraag dan eens om advies bij het welzijnswerk bij jou in de buurt en lees ons artikel met tips tegen eenzaamheid.
Zou je wel eens met iemand willen praten over je eenzaamheid? Lees dan ons artikel over waar je een luisterend oor vindt.

Activiteiten kalender Activiteiten kalender - Lekker Blijven Wonen

Activiteiten kalender

Lees verder
Werken aan je spierkracht met de fysiotherapeut Werken aan je spierkracht met de fysiotherapeut - Lekker Blijven Wonen

Werken aan je spierkracht met de fysiotherapeut

Lees verder
Welzijn op recept Welzijn op recept - Lekker Blijven Wonen

Welzijn op recept

Lees verder
Bekijk meer nieuws