Sluit zoekbalk
Lekker Blijven Wonen
Sociaal leven

Lekker sociaal leven


Een sociaal netwerk en wat het voor jou kan betekenen

We hebben allemaal een sociaal netwerk. Gedurende je leven krijg je een netwerk van familie, vrienden, buurtgenoten, collega’s, kennissen of mensen die je bijvoorbeeld kent via de club. Zelfs mensen die je gedag zeggen op straat. Al deze mensen vormen samen jouw sociaal netwerk. Een fijn sociaal leven is belangrijk voor hoe je je voelt. Maar wat nou als jouw sociale netwerk niet groot genoeg is? Wat als je je eenzaam voelt?

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je mist een hechte, emotionele band met anderen. Of je wil graag meer contact met andere mensen dan je nu hebt. Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring en het is vaak een verborgen probleem. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Het is soms lastig om erover te praten. Op deze pagina lees je over de soorten, oorzaken en gevolgen van eenzaamheid.

Liever voorkomen

Kun je voorkomen dat je last krijgt van eenzaamheid? Of dat je gevoelens van eenzaamheid verergeren tot ze echt een probleem gaan vormen? Dat is moeilijk te zeggen. In elk geval kun je werken aan een ‘buffer’. Die buffer is je sociale netwerk. Het versterken van je netwerk is een goed middel om eenzaamheid te voorkomen.
Je sociale netwerk verandert door de tijd heen. Grote veranderingen zoals een echtscheiding, verhuizing, verandering van werk of studie of gezondheidsproblemen hebben grote invloed op je netwerk. Sommige relaties verwateren en vallen weg, anderen blijven of worden juist sterker.
Het hebben van een sterk en stabiel sociaal netwerk is erg belangrijk bij het omgaan met grote veranderingen.

Versterken

Je sociale netwerk is op zijn sterkst met allerlei soorten contacten en relaties. Ga je alleen met collega's om, dan ben je sociaal kwetsbaar als je met pensioen gaat. Je versterkt je netwerk door contacten warm te houden en oude contacten weer op te frissen. Ga bijvoorbeeld eens langs bij je buren voor een kopje koffie, bel een vriendin die je veel te weinig spreekt, stuur je oom eens een extra kaartje.

Steun

Niet alle contacten die je hebt zijn even hecht of betekenisvol. Dat hoeft ook niet. De een staat dichter bij je dan een ander. Een afwisselend netwerk van verschillende type contacten is een goede buffer tegen eenzaamheid. En juist in tijden dat je het moeilijk hebt, is een sterk sociaal netwerk belangrijk. Op de momenten dat het nodig is, geef jij steun aan hen en zij aan jou. Er is sprake van wederkerigheid en dat is een fijne situatie voor de ander en jou.


Wil je iets veranderen aan je eigen netwerk? Vraag eens om advies bij het welzijnswerk bij jou in de buurt en lees ons artikel met tips tegen eenzaamheid. Zou je wel eens met iemand willen praten over je eenzaamheid? Lees dan ons artikel over waar je een luisterend oor vindt.

Activiteiten kalender Activiteiten kalender - Lekker Blijven Wonen

Activiteiten kalender

Lees verder
Hulp bij lekker blijven wonen Hulp bij lekker blijven wonen - Lekker Blijven Wonen

Hulp bij lekker blijven wonen

Lees verder
Huisautomatisering Huisautomatisering - Lekker Blijven Wonen

Huisautomatisering

Lees verder
Bekijk meer nieuws